AYDIN / EFELER - Güzelhisar İlkokulu

“KİTAP SENİ ÇAĞIRIYOR” VELİ KİTAP OKUMA PROJESİ

Sevgili anne ve babalar,

Çocuklarımız en değerli varlıklarımiz. Okusun, öğrensin, araştırsın, oynasın, eğlensin ama aynı zamanda davranış problemleri de yaşamayalım istiyoruz. Ancak bazen yetersiz kalabiliyor, örnek olamayabiliyoruz. Çocuklarımıza daha etkili anne baba olabilmek, hem kendimizde hem de çocuklarımız da fark yaratabilmek için okulumuz velilerine yönelik, okulumuz ogretmenlerinden Yeşim SAVRAN ve Hediye TEMEL BAKIŞĞAN tarafindan duzenlenen "Kitap Seni Cagiriyor" kitap okuma ve tahlil etme projesine davetlisiniz. Proje dosyası okul web sayfasında bulunmaktadır. Tamamen gonululuk esastir. Proje kapsamında aylık ve bireysel olarak (toplu halde degil)  bir kitap okunacak ve sonrasında sohbet ve fikir paylaşımı amaçlı toplanilacaktir.

Okuyan, değişim yaşamak isteyen tüm velilerimizi projeye katılmaya davet ediyoruz. Bize guvenin.

Not: 1 F sınıfında proje uygulanmakta, bu süreçte bir kitap okumuş olup tahlilleri de yaptılar.

“KİTAP SENİ ÇAĞIRIYOR”

VELİ KİTAP OKUMA PROJESİ

YEŞİM SAVRAN                                                                                                 HEDİYE TEMEL BAKIŞĞAN

PROJENİN ADI: KİTAP SENİ ÇAĞIRIYOR

A)    PROJENİN AMACI:

Güzelhisar İlkokulu velilerine yönelik;  okuyan, düşünen, yorumlayan, eleştiren, medeniyetimizin kültürel mirasını değerlendiren, kültürümüzün söz ve yazı varlığını geliştiren, zenginleştiren ve yaygınlaştıran geleceğin kültür elçileri olmak için çaba harcayan, okumayı bir yaşam biçimi haline getiren, çevresiyle kültürel zeminde yeni bağlar kuran bireyler olmasını sağlamak ve onların bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, edebi ve meslekî gelişimlerine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.

B) PROJENİN GEREKÇESİ VE ORTAYA ÇIKIŞ KAYNAĞI:

Okumak insanın kişisel gelişimini sağlayan önemli etkenlerden biridir; insanın düşünce yapısını, hayal dünyasını geliştirir, sözcük dağarcığını arttırır, insana bilgi ve birikim kazandırır. Spor yapmak vücut için nasıl egzersiz imkânı sağlıyorsa; kitap okumak da beynin kapasitesini artırmada egzersiz işlevi görmektedir.

Çocuğun tüm yaşamı boyunca, büyük etkileri olan anne-baba çocuk ilişkisinin temelinde anne babaların çocuklarını yetiştirirken benimsedikleri anne-babalık rolleri yatmaktadır. Velilerimizin bu görevlerini bilinçli olarak yapmaları ve bu alanda kendini geliştirmeleri için bu proje yürütülecektir.

Ülkemizde kitap okuma alışkanlığını kazanmamış, kitap okuma bilincine erişememiş ve kitap sevgisi taşımayan bireylerin sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Dilimizin gelişmesi ve korunması için öğrencilerimizden başlayarak, toplumun tüm kesimlerinde ömür boyu okuma alışkanlığının kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalar, kitap okuyan velilerin çocuklarının da kitap okuma alışkanlıklarının arttığı ve öğrencilerin kitap okumaları ile ders başarıları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.

C)    HEDEF KİTLE:   Güzelhisar İlkokulu velileri

D)    TAKVİM:    Başlama Tarihi: 25.03.2024

Bitiş Tarihi      : 07.06.2024

E)     PROJE UYGULAMA SÜRESİ: 3 ay ( 3 kitap)

1.kitap Doğan CÜCELOĞLU, Başarıya Götüren Aile

2. kitap Fatih Kalkınç,  Okul Evde Başlar

3.kitap Christine Nöstlinger,  Aklından Düşünceler Geçen Çocuk

F)  KOMİSYON OLUŞTURULMASI VE GÖREVLERİ:

* Kitap okuma etkinliğini izleme ve değerlendirme işlemlerini yürütme görevini;

Sınıf Öğretmeni Yeşim SAVRAN ve Hediye TEMEL BAKISĞAN, Müdür Yardımcısı Belgin ARSLAN DEMİR yapacaktır.

·            Komisyon kitapları belirleyecek ve okunmasını sağlayacaktır.

·            Okula tanıtım afişi asılacaktır.

·            Velilere internet sayfası üzerinden ve sosyal medya üzerinden duyuru yapılacaktır.

G)   OKUNACAK KİTABIN BELİRLENMESİ

• Komisyon, kitap listelerini oluştururken şu hususlara dikkat eder;

• Millî Eğitim Bakanlığı’nın özel ve genel amaçlarına aykırı olmaması ve M.E.B. tarafından yasaklanan yayın evlerinin okutulmamasına dikkat edilmesi,

• Velilerin eğitimine yönelik kitaplar olması,

• Edebiyat, tarih, medeniyet, kültür, sanat, bilimsel ve dini muhtevayı içeren kitapların tercih edilmesi,

H)    ETKİNLİĞİN UYGULANMASI

• Komisyonca belirlenen kitabın veliler tarafından okunması esastır.

• Kitaplar veliler tarafından tedarik edilecektir.

İ)        BEKLENEN SONUÇLAR:

Proje sayesinde, Güzelhisar İlkokulundaki bütün velilerin kitap okuma alışkanlığı kazanması sağlanacaktır. Bu sayede veli-öğrenci-öğretmen etkileşimi güçlenecek aynı zamanda okuduğumuz kitaplardaki bilgileri hayatımıza uygulayarak çocuklarımızda davranış değişikliği sağlayacağız.

Yayın: 18.03.2024 - Güncelleme: 22.03.2024 14:28 - Görüntülenme: 66